Foretrækker selv at lære sine svende op

Hos Allan Olesen Gulvbelægning i Herfølge tager de lærlinge – både for selv at ansætte dem som svende efter endt uddannelse og for at tage et medansvar for gulvlæggerfaget

Allan Olesen Gulvbelægning er et eksempel på en af de gulventreprenører, som igennem de seneste ti år har uddannet, i gennemsnit, en lærling om året. I øjeblikket har tre lærlinge læreplads i virksomheden, og da der var flest var der syv unge i gulvlæggerlære i Herfølge.

– Vi tager lærlinge både for at tage et medansvar for faget og for at uddanne dem til dygtige gulvlæggere, som vi kan ansætte, når de er færdige med deres uddannelse. Vi har udlært to lærlinge med bronzemedalje og en med sølvmedalje. Vi foretrækker også at oplære dem selv, da det ikke er til at finde dygtige svende inden for faget. De er typisk ansat i den virksomhed, hvor de er blevet oplært efter endt uddannelse, siger Claus Hansen med stolthed i stemmen.

Tjener penge på gode lærlinge til sidst

Sammen med Jørgen Christensen ejer Claus Hansen virksomheden Allan Olesen Gulvbelægning, der i dag beskæftiger de 16 ansatte. De laver alle typer gulvbelægning inden for detailhandel, nybyggerier, daginstitutioner og på skoler for det offentlige.

– Der går nemt et halvt år, inden vi kan sende en lærling ud og fakturere hans arbejde til kunden. I starten er det lidt svært at tjene penge på en lærling. Han skal jo først lære at svejse, så han kan ikke meget andet end at støvsuge og hive tæpper af. Samtidig er der store udgifter til arbejdstøj og værktøj, siger Claus Hansen, der drømmer tilbage til dengang, hvor virksomheden fik 70.000 kr. i støtte for at tage en lærling.

Tegn en delaftale

Hos Allan Olesen Gulvbelægning er man ikke bleg for at tage lærlinge fra jobcentrene i de nærliggende kommuner. Det samme gælder unge med sociale problemer.

– Vi ansætter altid på delaftaler, som forlænges, når lærlingen har afsluttet et hovedforløb på skolen. På den måde sikrer vi, at vi kan komme ud af aftalen og slutte samarbejdet, hvis det skulle vise sig, at det ikke går. Vi har haft lærlinge, der har fundet ud af, at gulvlæggerfaget alligevel ikke var noget for dem og derfor ophæver uddannelsesaftalen.

Allan Olesen Gulvbelægning annoncerer i avisen, når de mangler lærlinge. Og hvis unge selv henvender sig, og de virker fornuftige, tilbyder virksomheden som regel en læreplads, hvis der er mangel på arbejdskraft.

Claus Hansen vil på det varmeste opfordre sine kolleger i Gulvbranchen til også at tage lærlinge, da det sætter vækst i samfundet, så vi kan bevare det gode håndværk.

Foto:Her er fire lærlinge, som blev udlært på én gang hos Allan Olesen Gulvbelægning, flankeret af virksomhedens ejere, Claus Hansen til højre og Jørgen Christensen til venstre.