Hvorfor gulvlægger: Stoltheden over flotte gulve!

Magasinet Gulv spurgte 11 gulvlæggerlærlinge på tredje hovedforløb på erhvervsskolen Next i Glostrup, hvorfor de valgte netop gulvfaget

Tekst: Susanne Lundbeck, journalist

Stoltheden over at have skabt et flot gulv og det varierende arbejde, hvor du den ene dag monterer et vinylbadeværelse og den næste dag et flot tæppe i Folketingets loge. Dette er de gennemgående begrundelser for, at unge vælger gulvfaget.

Glæden over deres fag lyste ud af de fem lærlinge som magasinet Gulv mødte på skolens flotte gulvværksted:

– Jeg sad og så tv, og pludselig så jeg dronningen, der gik på det grønne tæppe, som jeg havde været med til at lægge i Folketingets loge i sommerferien. Det gjorde mig sgu stolt, siger Pzemyslaw, 19, der er lærling hos Ribergaard Gulve og er af polsk afstamning.

– Faktisk kom jeg ind i faget, fordi jeg ikke kunne finde en læreplads som tømrer. Men det har jeg ikke fortrudt, siger Pzemyslaw, der også har anbefalet en 18-årig dreng i sin mors omgangskreds at gå ind i faget.

Det var også tømrerfaget, der førte Jannick, 18 år og lærling hos AG Gulve, ind på gulvskolen.

– Jeg gik på grundforløbet som tømrer. Der var en dag, hvor man kunne prøve andre fag, og det gjorde jeg så. Jeg syntes, gulvfaget var sjovt, og så blev jeg hængende, fortæller Jannick, der fremhæver et sildebensparketgulv i et privat hjem som det, han er mest stolt af.

– Jeg kan godt lide at se et hurtigt resultat. Linoleum i lange baner og trægulve er nemt og hurtigt.

Blev headhuntet

Også for Mikael, der er lærling hos Garant i Nykøbing Falster, er det skabende i gulvlæggerfaget afgørende for hans karrierevalg:

– Det flotteste gulv, jeg har været med til at lægge, var på en ny skole – Sophieskolen på Falster. Her har vi lagt flotte parketgulve og linoleumsgulve uden samlinger, fortæller han stolt.

Historien er, at Mikael arbejdede ved færgen Gedser-Rostock, hvor Garant bad ham om hjælp til at få slæbt varer hen til elevatoren.

– “Godt, jeg ikke er gulvlægger”, fløj det ud af munden på mig. “Det kan du da blive”, sagde de, og så tog jeg dem på ordet, griner Mikael, der med sine 30 år og en uddannelse som byggemontagetekniker er atypisk.

Martin er med sin alder på 27 år også atypisk af en gulvlæggerlærling at være. Til gengæld er han meget typisk, når det gælder vejen ind til faget:

– Min svoger blev udlært som gulvlægger for syv år siden, og på den måde opstod min interesse for faget, fortæller Martin, der nævner en rød løber hos tøjdesigneren Malene Birger som det flotteste stykke arbejde, han har været med til.

Gulvmand er mit kald

Jakob, 19 år og lærling hos KD-Gulve, har til forskel fra Mikael og Martin længe vidst, at han ville være gulvlægger:

– Det har altid været mit kald. Allerede som 13-årig startede jeg i et gulvfirma. Jeg kan godt lide at arbejde med mine hænder og bruge mit hoved. Det er lige mig, siger han og nævner et plankegulv på et kvindekrisecenter som sin karrieres bedste arbejde.

Drøm om at blive selvstændig

Både for Jakob, Jannick, Martin og Mikael lever drømmen om en gang at blive sin egen herre:

– Jeg kunne virkelig godt tænke mig at blive selvstændig. Jeg er godt klar over, at man i starten må nøjes med mindre løn, og at det er hårdt arbejde. Men jeg kunne godt tænke mig at få et ansvar som selvstændig og på den måde også bidrage til at tage ansvar for samfundet, siger Jakob.

foto: Martin (nederst fra venstre) og Mikael samt Jakob (øverst fra venstre) og Pzemyslaw er alle på tredje hovedforløb på gulvskolen Next i Glostrup. De er alle udlært i 2018.