NCC Construction har fokus på fugtstyring

Magasinet Gulv har bedt NCC kommentere gulvlæggernes problemer med restbyggefugt

I maj-nummeret af magasinet Gulv afslørede en undersøgelse blandt Gulvbranchens medlemmer, at de oplever, at bygherre tager alt for let på restbyggefugt. Hele 90 procent af gulvlæggerne svarede, at de ofte eller indimellem oplever, at der er restbyggefugt, når de skal lægge gulvbelægningen. Samtidig vidner undersøgelsen også om, at bygherre aldrig eller sjældent foretager retvisende fugtmålinger. Magasinet Gulv har bedt Martin Palmquist, der er direktør i NCC Construction, om at kommentere undersøgelsen:

– Jeg kan nikke genkendende til, at fugtstyring, eller nærmere mangel på samme, kan være at stort problem i et byggeri, men det er det ikke i NCC-byggerier. Vi har udviklet et omfattende kvalitetssikringssystem, hvor netop fugt i undergulve er noget, vi tager meget alvorligt. Vi sørger for løbende fugtmålinger, og NCC frigiver ikke gulve til færdige belægninger, hvis ikke kravene til restfugt er overholdt. Vores overordnede krav til restfugt er samtidig skærpet i forhold til gulvbranchens normer, siger Martin Palmquist.

Forholder sig kritisk til byggeprocessen

– Sammen med vores kvalitetssikring har vi også indarbejdet en udvidet opfølgning på vores boligprojekter, som vi kalder ‘Bolig Setup’. Det består af flere elementer, som tilsammen har til formål at levere boliger uden fejl og mangler og i rette kvalitet. Et væsentligt element er, at vi giver bygherren en professionel sparring, så vi i fællesskab forholder os kritisk til byggeprocesserne og tidsplanen. Samtidig inddrager vi systematisk vores specialister, der eksempelvis har indgående viden om trægulve og underlaget herfor. De resultater, vi har nået med den proces, har vist sig at være af stor værdi for bygherre. Og så gør vi meget ud af at sikre en god aflevering, hvor vi får sikret et ordentligt byggeri i aftalt kvalitet, siger NCC-direktøren.

Hos NCC har de derfor et skarpt fokus på de nødvendige og vigtige fugtmålinger. Både NCC’s underleverandører og NCC selv følger op med grundige kontroller af underlaget og dermed målingerne på restfugt.

Effektive og retvisende metoder

– Konkret spørger vi ind og følger op på, hvorledes fugtmålingerne er foretaget, og med hvilket udstyr de udføres. Det er afgørende, at metoderne er effektive og retvisende. Fagentreprenørerne må ikke lægge gulve, før fugtniveauet er i orden, siger Martin Palmquist

– Jeg kan ikke udelukke, at nogle spekulerer i at lægge gulve på for fugtigt underlag for ikke at aflevere byggeriet for sent og dermed skulle betale dagbøder. Men der skal ikke herske tvivl om, at hos NCC Construction er laveste fællesnævner ikke vores dagsorden. Vores ambition er at aflevere et mangelfrit byggeri, og vi vil gerne være kendt for at aflevere et kvalitetsprojekt, som lever op til gældende krav og normer, siger direktøren.

Foto: Martin Palmquist, direktør i NCC Construction: – Vi har et skarpt fokus på de nødvendige og vigtige fugtmålinger.