138 år gamle gulvplanker udskiftet med sildebensparket

220 kvadratmeter sildebensparket giver en renoveret herskabslejlighed på Frederiksberg et eksklusivt look. To gulvlæggere fra Kastrup Gulve lagde gulvet på 14 dage en stav ad gangen

Tekst: Susanne Lundbeck

En af gulvlæggerens håndværksmæssige discipliner er sildebensparket, der i disse år er meget populære i ældre københavnerlejligheder, hvor ejerne har respekt for den oprindelige stil. Opgaven med at lægge egetræsparket i sildebensmønster i den store herskabslejlighed på Frederiksberg Allé fik Kastrup Gulve igennem sit netværk. Og lige før jul kunne gulvlæggerne aflevere det flotte egetræsparketgulv, som to mand var 14 dage om at lægge.

– Sildebensparket er et meget populært og stilrent gulv, som både unge og ældre københavnere efterspørger, siger Maja Mittag Clausen, administrerende direktør i Kastrup Gulve, der skønner, at virksomheden har lige mange private og erhvervskunder.

Herskabslejligheden på Frederiksberg har ikke været uden udfordringer for gulvlæggerne. For opgaven var ud over at skabe et symmetrisk og harmonisk gulv i hele lejligheden også, at den ene stue var rund.

– Det kræver ekspertise og håndværksmæssig snilde at lægge et sildebensparketgulv. Hvis man ikke er så god til at skære ud, så kommer der lufthuller imellem stavene. Så det er lidt af et puslespil at komme godt i mål, siger Maja Mittag Clausen, der siden 2010 har drevet Kastrup Gulve sammen med sin mand, konduktør Morten Clausen.

Leverer hele pakken

Parret bag Kastrup Gulve har en mission om at være specialister i high-end-gulve og være de bedste på deres felt. Derfor leverer de også hele pakken med at vælge træet, lægge gulvet og overfladebehandle det.

Maja Mittag Clausen og hendes mand har været rundt på messer i Europa og besøgt leverandører i Europa for at undersøge olie til overfladebehandling. Forskellige typer olier er blevet afprøvet under børnenes højstole i hjemmet, der huser fire børn under otte år. Herefter var Kastrup Gulve klar til at få udvalgt sin egen olie, Premium HWS-olie, til den sidste finish.

– Det er ret unikt, at vi ikke har lagt overfladebehandlingen ud til en underleverandør. Det gør de fleste andre, fortæller Maja Mittag Clausen, der havde svært ved at få armene ned, da Kastrup Gulve i december fik et samarbejde på overfladebehandling med Dinesen Gulve.

Kastrup Gulves olie rulles ud og hærder op, så den bliver stenhård. Det betyder, at gulvet kan bevare sit look i op til ti år.

– For mig at se er der tre elementer, der er vigtige ved et sildebensparketgulv. En god overfladebehandling, at staven er pæn, og at gulvlæggeren kan sit kram, siger Maja Mittag Clausen.

Succes med at ændre forretningen

For bare fire år siden var virksomheden ved at dreje nøglen om efter nogle hårde år, hvor Kastrup Gulve alene tilbød gulvafslibning.

– Der er meget hård konkurrence inden for gulvafslibning, og vi havde svært ved at tjene penge. Alle og enhver kan købe en gulvafsliber eller leje den i et byggemarked og etablere sig som gulvafsliber. Vi begyndte derfor at se på, hvor vi gjorde de gode forretninger. Det var på de lækre gulve. Vi fyrede alle ansatte og hyrede i stedet folk, der havde kompetencer til at lægge kvalitetsgulve. Det har vist sig at være en kæmpe succes, og siden 2018 har vi haft en virksomhed med en eksplosiv vækst, siger Maja Mittag Clausen.

Foto:Det nye sildebensparketgulv i egetræ erstatter de oprindelige gulvplanker, som havde ligget i lejligheden i 138 år. Foto: Kastrup Gulve.