Den Grønne Friskole udvider med ”opfinderfløj”

Til Den Grønne Friskoles helt nye såkaldte opfinderfløj blev samtlige materialer valgt ud fra skrappe krav til bæredygtighed og en ideologi om, at det ikke er nødvendigt at producere nyt for at skabe kvalitet. Dét ønske måtte flere leverandører leve op til, hvor eksempelvis Mosaikhjørnet leverede klinker bestående af 40 procent genbrugsmaterialer.

På Amager i København ligger Den Grønne Friskole, som på mange måder adskiller sig fra de mere traditionelle skoler. Skolen har nemlig en vision om at uddanne den bæredygtige generation, og det vil sige, at omdrejningspunktet for undervisningen og projektarbejdet i høj grad er, hvordan menneskelig aktivitet og teknologi belaster miljøet mindst muligt.

På samme måde har det været omdrejningspunktet for byggeriet af skolens helt nye fløj, som netop er blevet færdiggjort. Her er samtlige materialer – ligesom ved resten af skolen – blevet valgt med størst mulig respekt for miljøet og størst mulig fokus på det gode indeklima:

- Det er ikke alene vores undervisning, der er baseret på bæredygtighed og innovation, men også selve byggeriet af skolen og den nye tilbygning. Til vores nye fløj, som blandt andet består af værksted, køkken og kontor, hvor børnene kan udfolde deres kreative evner, er samtlige materialer gennemtænkt og udvalgt med fokus på bæredygtighed og ud fra de bedst kendte certificeringer. Samtidig er der ikke brugt eksempelvis fugemasser, lim eller andet, der kan afgive nogen form for stoffer, fortæller Phie Ambo, der sammen med hendes mand Anders Morgenthaler har været med til at stifte Den Grønne Friskole.

Det gælder eksempelvis bygningens isolering, som består af miljøvenlig træfiber, bygningens gulve, som er lavet af FSC-mærket egetræ og bygningens vinduer, som er naturlige ventilationsvinduer. Samtidig er samtlige flisebelægninger lavet med genbrugsklinker, som Mosaikhjørnet har leveret:

- Dengang vi opførte skolen for fem år siden, fik vi leveret løsninger fra Mosaikhjørnet, som vi sidenhen har været rigtig glade for. Både fordi de tilfører skolen det helt rigtige udtryk, er rengøringsvenlige, og fordi en stor del af fliserne består af genbrugsmaterialer, som er i god tråd med vores ønsker, fortsætter Phie Ambo.

Stor volumen rykker på bæredygtigheden

Til skolens nye opfinderfløj, som fremadrettet skal bruges af de over 150 børn, der går på skolen, er der således valgt flise- og klinkeløsninger til flere store overflader. Det gælder blandt andet i køkkenet, på toiletterne, i garderoben og på kontoret:

- Den Grønne Friskole har været et rigtig interessant projekt for os at være en del af, da der her er fokus på bæredygtighed udover det sædvanlige. En stor del af den nye fløj og resten af skolens overflader består af fliser og klinker, og når volumen af vores materialer bliver så stor som i dette tilfælde, er det for alvor med til at rykke på bæredygtigheden, fortæller projektkonsulent hos Mosaikhjørnet Kasper Jessen.

Til opgaven har Mosaikhjørnet leveret forskellige klinke- og fliseløsninger, som alle består af 40 procent genbrugsmaterialer, hvor eksempelvis gamle klinker er blevet finknust og genbrugt. Således er materialevalget med til at understøtte Den Grønne Friskoles overordnede ideologi om, at det ikke er nødvendigt at producere nyt for at skabe kvalitet:

- I produktionsprocesserne har der i høj grad været fokus på at optimere brugen af ressourcer og garantere, at ubrugt materiale blev genbrugt. De rester, der ikke tidligere er blevet brændt, kan nemlig genbruges i fliser og klinker uden, at det påvirker kvaliteten, og samtidig er det med til at reducere CO2-udslippet, fortsætter Kasper Jessen.

Den Grønne Friskole er en forholdsvis ny skole, der i 18/19 er i sit femte leveår. Fremadrettet kan alle skolens elever fra 0.-9. klasse lære om bæredygtighed og andre interessante emner i skolens nye bæredygtige opfinderfløj.