Bærende glas vinder frem

Når glas aktuelt ofte anvendes til gulve, vægge og trapper, handler det om transparens og dagslys, men også lidt om at ophæve tyngdekraften

Mennesker kan lide at føle sig som verdens herrer. Beherske naturkræfterne, vil vi også gerne, selv om vi inderst inde ved, det ikke helt lader sig gøre. Det er motivet bag ønsket om, at især det byggede miljø trodser sin naturlige tyngde med lethed, elegance og transparens. Det er også grunden til, at glas stadigt oftere anvendes for andre kvaliteter end sin transparens.

Glasset er blevet et statisk bærende materiale i etageadskillelser og trapper.

Grundet sin styrke og høje grad af fleksibilitet kan lamineret glas af betydelige dimensioner også anvendes som trappetrin eller gulv.

– Med glastyper og farver kan der skabes stor variation, påpeger Glaseksperten A/S i Hjørring. I tilgift kan man bruge strukturerede eller indfarvede folier for at opnå flere effekter. Glas til gulv eller trappetrin består altid af tre lag glas, som er lamineret sammen med PVB-folier. Det øverste glas er slidlaget og regnes ikke med i den statiske vurdering af glasset.

– Det betyder, at det kan gå i stykker, uden at trappens statiske styrke og dermed evne til at bære påvirkes, understreger Glaseksperten A/S.

– Gulvglas er en visuelt udfordrende løsning, der gør det muligt at sprede dagslyset til flere etager. De store gulvglas skaber et dekorativt element i et ensartet gulv og udnytter dagslyset i områder af bygningen, hvor det tidligere ikke har været muligt, understreger en førende udbyder af bærende løsninger i glas, Deko P/S.

En anden erfaren producent er Glascom A/S, som fremhæver en ”cantilevered” trappe, der er en både flydende og udkraget glastrappe i en usædvanlig kombination af strukturel teknik og overbevisende visuel styrke: Trin, der ser ud, som de flyder ud fra væggen, er i samspil med et stort centerglas og glasreposer.

– Løsningen udstråler både åbenhed og luksus, vurderer Glascom A/S.

Ved siden af den laminerede glasløsnings styrke, skal den også demonstrere og dokumentere de fornødne brandsikre egenskaber. Det sker ved at udføre den laminerede konstruktion med et eller flere lag brandglas og montere i brandgodkendte profilsystemer.

Trapper og gulve af glas kan udføres som både EI30 og EI60 konstruktioner.

Foto: Eksempel på gulvglas-løsning fra Deko Loft + Væg P/S. Den laminerede løsning med tre lag glas er op til 75 mm tyk. Foto: Deko P/S.