Gulvbranchen: Hjælp til skoletrætte elever

KD Gulve i Roskilde har et samarbejde med Hedegårdenes Skole om, at skoletrætte elever i 7.-9. klasse kan komme i virksomhedspraktik hos dem

KD Gulve i Roskilde har et samarbejde med Hedegårdenes Skole om, at skoletrætte elever i 7.-9. klasse kan komme i virksomhedspraktik hos dem. Dehan på 16 har netop sluttet sin praktikplads, som har givet ham lysten til at få en uddannelse som gulvlægger

– Jeg sad med headset og hættetrøje på i timerne og har ikke fulgt med i undervisningen siden femte klasse.

Dehan på 16 år indrømmer gerne, at timerne i klasseværelset slet ikke er noget for ham. Heldigvis fik en af skolens lærere, Rune Jakobi, øje på Dehans skoletræthed og manglende motivation for at gå i skole. Dehan blev tilbudt at komme med i et forløb for fagligt og socialt svage elever.

– I stedet for at gå i skole kommer du i virksomhedspraktik på en lokal virksomhed i fem til seks uger, samtidig med at du går i skole. 19 timer om ugen sker der noget andet end at gå i skole. Du kommer ud i en virksomhed og opdager, at du kan gøre gavn. Du får måske ros og et klap på skulderen. Og det er du ikke vant til i skolen. Så det betyder virkelig noget for selvværdet og din videre faglige udvikling, siger Rune Jakobi, der genkender sig selv fra folkeskolens klasser i Dehan.

Projekt for skoletrætte elever

Rune Jakobi er med i et projekt for fagligt svage unge i 7.-9. klasse på Hedegårdenes Skole. Projektet kaldes U-gruppen, og er et tilbud om voksenstøtte, som seks til otte elever kan få. Det er et forløb, som de visiteres til af UU-vejleder, lærere, specialundervisningskoordinator, psykolog og skolevejleder.

– Jeg var også selv totalt umotiveret. Faktisk kom jeg i lære som gulvlægger her hos KD Gulve, så ud over at være lærer, er jeg faktisk også udlært gulvlægger. Da jeg spurgte Dehan, om han ville i praktik et sted, hvor jeg havde været, sagde han straks ja. Jan og Claus er virkelig gode til at tage sig af de unge. Det er en stor tilfredsstillelse at se eleverne, der er tilknyttet U-gruppen, få nyt mod på livet, siger Rune Jakobi.

Hidtil har Hedegårdenes Skoles elever ud over gulvbranchen været i virksomhedspraktik i tømrerbranchen, børnehaver og fritidsklubber samt restaurationsbranchen.

Siden jul har Dehan arbejdet hos KD Gulve hver onsdag. Han har netop afsluttet niende klasse, og efter sommerferien skal han på grundforløbet på erhvervsskolen.

Foto: Rune Jakobi, der er lærer på Hedegårdenes Skole, fik øje for, at Dehan var skoletræt. Det førte til, at han har været i virksomhedspraktik hos KD Gulve, hvor Rune i øvrigt selv har været i lære som gulvlægger. Foto: Claus Birch.