Liv og glade dage på gulvskolen i Viborg

Gulvlæggereleverne fra Next har fået et kulturchok på Mercantec. Ikke alene skal de en tur til Jylland. De har også fået større krav i undervisningen på gulvskolen i Viborg

Siden årsskiftet er alle gulvlæggerlærlinge fra både øst og vest valfartet til Viborg for at gå på skole. Både for eleverne og for lærerne er det en udfordring, når 75 unge mennesker fra nær og fjern rykker ind i lokalerne samtidig i de mest belastede perioder.

– Vi kan godt mærke presset på gulvskolen. Der er en del flere lærlinge, og pladsen bliver udnyttet fuldt ud. Når vi er oppe på 75 elever, kræver det lidt logistik. Eleverne har taget det fra den positive side – selvfølgelig er der nogle, der siger, at de gerne ville have vidst fra start, at de skulle til Viborg på skole, siger Jesper Krogh, der er en af de fire undervisere på gulvskolen på Mercantec.

Styr på tingene

På gulvskolen er undervisningsformen projektorienteret. Det vil sige, at eleverne får en opgave, som de skal udføre. De skal selv finde ud af, hvordan de vil håndtere projektet, finde vejledning, researche på gulvfakta.dk, planlægge undergulv, redegøre for fugt og udarbejde en plan for kvalitetskontrol.

Eksempler på projektopgaver kan være, at de skal lægget et vinylflisegulv diagonalt eller et linoleumsgulv, hvor de selv skal finde et logo, der skal skæres i linoleum.

– Vi fornemmer, at især eleverne fra Østdanmark synes, at kravene er større, end de har været vant til. De får mere viden, vi lærer dem at bruge Gulvfakta som opslagsværk. Men vi føler, at de er glade for at være her, at de synes, der er mere styr på tingene, og at de godt kan lide undervisningsformen, siger Jesper Krogh.

– De bestemmer selv i hvilken rækkefølge, de vil løse opgaven. Vi er deres vejledere. Vi viser dem, hvordan man kan gøre det. Hvordan man kommer rundt om et rør. De kommer og spørger os, og vi giver dem løbende feedback eller vejledning i, hvordan de kommer videre, siger Jesper Krogh, 56,der er uddannet tømrer med en overbygning som gulvlægger fra 1991. Han har været faglærer på skolen i 14 år.

Ny lærerkraft

Det store rykind i begyndelsen af året har betydet, at Mercantec måtte udvide lærerstaben på gulvskolen. Den nye faglærer er Erik Vilstrup, 29, der har været gulvlæggersvend i Garant i Midtjylland i de sidste seks år. Han er selv udlært af de tre andre lærere i Viborg, som nu er blevet hans kolleger.

Lars Lyzell, 57, er den tredje lærer. Han har været på skolen i 12 år, er tømrer, udlært i Sverige og har arbejdet ved et stort gulvfirma i København.

Sidst – men slet ikke mindst – underviser Henning Haslev gulvlæggerlærlingene. Han er efterhånden en legende inden for gulvfaget. Han var med til at grundlægge gulvskolen, har undervist i 44 år, og til næste år runder han 70 år. Men han har ingen planer om at gå på pension.