Aldring i en ruf

At få nyt træ til at se gammelt ud uden at vente nogle årtier er en disciplin, som Esbjerg Farve- og Lakfabrik gerne vil kalde sig mester i.

Det fremgik på Domo­tex 16 i Hannover, hvor producenten bag det kendte Faxe-brand gjorde opmærksom på, at man kan fremvise en lang erfaring med at fremstille lud.

Det er den, der nu anvendes til at markedsføre Patina Lud med det ene formål at tone nye eller nyslebne gulve af egetræ i grå nuancer, så de dels får en lighed med gammelt drivtømmer, dels harmonerer med tidens modernis­tiske farveskala.

Som et supplement tilbyder Esbjerg Far­ve- og Lakfabrik tilmed sine ‘Combi­­colours’, så gulvet kan opnå endnu flere farver som rødlige, brunlige eller dem fra den grønne del af kulør­skalaen.

Foto: Esbjerg Farve- og Lakfabrik markedsfører også en pletfjerner til egetræsgulve: Faxe Spot Remover.

Transparent funktionalisme

– Dansk arkitektur er ved at se nærmere på andre løsninger end dem, vi har kendt gennem mange årtier med en transparent funktionalisme, konstaterer direktør Kjeld Clausen, Esbjerg Farve- og Lakfabrik. Den nye dristighed vil vi gerne komme i møde.

– Pattina Lye – patina-lud – er et produkt, som mest henvender sig til den professionelle gulvbranche, men kan også bruges på gør det selv-markedet, vurderer producentens salgschef Martin­ Dahl Jensen.

Ludproduktet er fremstillet på en basis af glykol, som imprægnerer træet i en dybde af fra 2-6 mm. Efter ca. seks timer er trægulvet klar til at modtage olie eller lak.

Topfoto: Gråtonet gulv, der er behandlet med Patina Lud fra Esbjerg Farve- og Lakfabrik.