Skærpede arbejdsmiljø-regler skaber smarte løsninger

Magasinet Gulv har været på besøg på byggeriet af Det Nye Universitetshospital i Skejby, for at se hvordan gulvlæggerne håndterer arbejdsmiljøet med løft af tunge linoleumsruller

Miko Gulve monterer linoleumsgulve i lange baner på Det Nye Universitetshospital i Skejby ved Aarhus. Hver tredje uge lægger hvert team af gulvlæggere 1.000 kvadratmeter linoleum, og det arbejde står på i sammenlagt to år. Magasinet Gulv har været på besøg i bygning N2, der skal rumme hospitalets hjerneforskning, for at se hvordan gulvlæggerne håndterer arbejdsmiljøet med især de tunge linoleumsruller.

Da Miko Gulve vandt entreprisen med montering af gulve i fem bygninger på det nye hospital, lagde de hovedet i blød for at finde en smart løsning på, hvordan de bedst muligt kan skåne de 20-25 gulvlæggeres rygge, når de skal løfte de 180 kg tunge linoleumsruller. Det blev til en ombygget gaffelstabler.

Arbejdsmiljø i højsædet

-Byggeledelsen stiller høje krav til sikkerheden og arbejdsmiljøet her. Hver 14. dag går jeg til sikkerhedsmøder for at gå alle processerne igennem med bygherre. For at få os til at fokusere på arbejdsmiljøet udskriver byggeledelsen hver måned en konkurrence – f.eks. oprydning på byggepladsen – og så kan præmien f.eks. være en pølsevogn, siger Brian Johannessen, der er formand i for Miko Gulve i N2, hvor hans folk siden februar har monteret vinyl- og linoleumsgulve i badeværelser, på operationsstuer og i akutmodtagelsen.

Miko Gulve har blandt andet mærket de skærpe arbejdsmiljøregler på byggepladser, da de i starten fik leveret linoleumsrullerne på paller med fem ruller på hver.

-Det ville byggeledelsen ikke acceptere, da hver rulle vejer omkring 180 kg, så pallerne blev returneret, og vi blev pålagt at bestille paller med to ruller på hver palle i stedet. Det er forbundet med ekstra omkostninger for , vores leverandør, fortæller Brian Johannessen.

Stående arbejde og maskekrav

Gulvlæggerne arbejder så vidt muligt med udstyr, som de kan betjene stående. På den måde belaster de knæene mindst muligt.

Udstyret med en automatsvejser og en trådafskærer kan Brian Johannessens team nøjes med at arbejde på knæ eller i hug, når tråden monteres på automatsvejseren, de første og sidste 20 cm af linoleumstråden skal fuges, og fodlister skal monteres.

På byggepladsen i Skejby er Arbejdstilsynets nye regler, om at gulvlæggeren som hovedregel skal bære åndedrætsværn, når han trådfuger linoleum, blevet hverdag. Under selve fugearbejdet skal gulvlæggeren og andre håndværkere, der befinder sig i rummet, bære en halvmaske med A2/P3-filter. På Skejby er arbejdsmiljøet også på det område opgraderet, så gulvlæggeren bruger en bedre maske end påkrævet. Den traditionelle maske begrænset udsynet.

-Denne her maske er god, fordi filtrene er placeret bagud, og det gør det meget nemmere at komme til, når vi ved vinylarbejde skal trådsvejse i hjørnerne, siger Kevin Hansen.

Sikkerhedssko, hjelm, sikkerhedsvest eller –jakke og reflekser på 20 procent af tøjet er andre krav, som håndværkerne er underlagt.

-Det betyder, at vi ikke kan bruge gulvlæggerbukser med forstærket knæ, fordi der ikke er reflekser på. Så vi er henvist til at bruge bukser, der er beregnet til vejarbejdere, og de holder ikke længere end en måned, fordi vi slider dem så meget på knæene, siger islændingen  Olafur Ørn Markússon.