Gulvets totaløkonomi vises med ny beregner

Den fulde pris for en gulvbelægning i hele levetiden kan nu eftervises i en ny beregningsmodel fra Gulvbranchen

Rådgivende ingeniører, arkitekter, entreprenører og bygherrer efterspørger i højere grad et overblik over en byggeentreprises samlede anlægs- og driftsudgifter i hele levetiden. Det gælder også ved gulventrepriser, hvor mange faktorer spiller ind, når man skal give et korrekt billede af den langsigtede driftsudgift.

Opgaven er – ud over produktpris og pris for lægning – at beregne rengøring og vedligeholdelse af de mange forskellige gulvbelægninger. Gulvbranchen og Dansk Byggeri har derfor udviklet et nyt brugervenligt IT-værktøj, der giver et retvisende overblik over udgifterne ved forskellige belægninger i hele gulvet levetid. Det tager højde for et stort udvalg af rengørings- og vedligeholdelsesmetoder, der især spiller ind på levetidsomkostningerne ved forskellige gulvbelægninger.

- Vi oplever, at bygherrerne i højere og højere grad tænker langsigtet, når de vælger gulvbelægning. Interessen for, hvad prisen er for at drive et gulv i hele dets levetid, er blevet mere og mere udtalt, siger Torben Hessing-Olsen, civilingeniør og teknisk konsulent i Gulvbranchen i Dansk Byggeri.

I nogle tilfælde har forkerte informationer været præsenteret som grundlag kommende faglige beslutninger. Det er ingen tjent med. Derfor har Gulvbranchen nu udviklet et Life Cycle Cost-værktøj (LCC), hvis formål er at give et samlet, retvisende billede både af anlægs- og driftsudgifterne i hele levetiden, oplyser Torben Hessing-Olsen.

I opbygningen af det nye LCC-værktøj har Gulvbranchen taget udgangspunkt i bæredygtighedsorganisationen Green Building Councils certificeringsmetoder. Værktøjet medtager imidlertid en bred vifte af supplerende informationer og beregninger indenfor rengøring – og vedligeholdelse. Beregningerne omfatter anlægspriserne for syv forskellige gulvbelægninger, udgifterne til montering og driftsudgifterne til rengøring og vedligeholdelse. Værktøjet tager afsæt i en tidshorisont på 50 år, så også udgifterne til bortskaffelse eller fornyelse af gulvbelægningen er medtaget i kalkulationen.

Flere belægningstyper

Med det nye værktøj kan levetidsomkostningerne hurtigt beregnes, også hvis bygherren vælger nogle forskellige typer af gulvbelægning i et større byggeri. Beregningsværktøjet tillader at der opereres med op til fem forskellige gulvbelægninger i én beregning. En anden parameter indstiller frekvensen på rengøringsprocesserne. Er det f.eks. et plejehjem på 1.000 kvadratmeter, hvor 800 kvadratmeter er beboelse, mens resten er opholdsstue, gang og andre fællesarealer, skal der måske vælges en standardrengøring i beboelsesområdet, mens der skal vaskes gulv hver dag i fællesarealerne.

Procesbeskrivelser og priser, der ligger til grund for værktøjet, bygger på oplysninger fra et eksternt konsulentfirma med stort kendskab til rengøringsbranchen.

Gulvbranchens nye værktøj er frit tilgængeligt for alle på foreningens hjemmeside, gulvbranchen.dk, hvorfra det kan downloades gratis. Her findes tillige en grundig trin for trin-vejledning.

Værktøjet er udviklet i Excel 2010 til Windows 7 og kræver grundlæggende viden til Excel.