Gymnasium med radonfrit arbejdsmiljø

Stenhus Gymnasium har gennemført radonsikring af bogkælder ved hjælp af Ardex-produkter til radonsikring

Stenhus Gymnasium har netop gennemført radonsikring af bibliotekets bogkælder for at forbedre arbejdsmiljøet. Bag løsningen står Midtsjællands Gulvbelægning, der som FlisePartner er blevet certificeret i ARDEX' produkter til radonsikring og allerede har udført flere radonløsninger for både private og arbejdsgivere i lokalområdet.

Arbejdsmiljøloven kræver, at arbejdspladser sikres mod den sundhedsskadelige radonstråling, der findes naturligt i jorden og trænger op i huse og bygninger især via kældre. Derfor var der ikke noget at rafle om, da Stenhus Gymnasium i september konstaterede, at radonniveauet i bibliotekets bogkælder lå over det tilladte niveau på 200 bq/m3: Kælderen måtte radonsikres, og gymnasiet valgte i samme ombæring at få kældergulvet renoveret med en ny linoleumsbelægning.

Mange uvidende om radon

- Vi blev kontaktet af gymnasiet, fordi de havde målt for høj stråling i kælderen, hvor bibliotekarerne arbejder til daglig. Vi anbefalede dem at få lavet radonspærring med en dobbelt epoxymembran, fordi denne løsning er tidsbesparende og samtidig enkel og billig at lave, forklarer Lars Christoffersen, der er indehaver af Midtsjællands Gulvbelægning og via ARDEX' certificeringsordning FlisePartneren er blevet uddannet i radonsikring.

- De færreste aner, hvad radon er, selv om strålingen er meget skadelig og findes overalt i jorden. Vi havde heller ikke i firmaet tænkt over det, før vi tog kurset i radonsikring. Men der dør faktisk på årsbasis ligeså mange mennesker af radonstråling som i trafikuheld. Derfor er det vigtigt at gøre noget ved problemet, når man opdager det, understreger han. 

En enkelt uges arbejde

Midtsjællands Gulvbelægning udførte hele løsningen med radonsikring og renovering af bogkælderens i alt 200 m² gulve i løbet af blot en enkelt uge i oktober – takket være ARDEX' hurtighærdende produkter. Arbejdet omfattede fræsning og slibning af den oprindelige gulvbelægning, opretning af revner i betonen og derefter påføring af den radonspærrende membran, som til slut blev spartlet over og belagt med ny linoleum.

- Der findes forskellige måder at gardere sig mod indtrængende radonstråling på. Valget faldt på ARDEX' system af hurtighærdende spartelmasser og membraner, der, som i dette tilfælde, gør det muligt at radonsikre og tage kælderen i brug inden for blot en uge. Den er nu blevet shinet op og har fået nyt liv, fortæller Lars Christoffersen, der siden radon-certificeringen efter sommerferien allerede har udført en række radonopgaver for både private boligejere og institutioner i lokalområdet. Han fortsætter:

- Radon kan hverken ses, lugtes, høres eller smages. Det gør det svært for mange at forholde sig til problemstillingen. Derudover oplever vi, at mange er usikre på, hvad de skal gøre, når de opdager, at strålingsniveauet er for højt. Til dét er der bare at sige, at der findes en række professionelle løsninger, som effektivt kommer problemet til livs, uden at det koster alverden at få udført.