Let skumbeton er lydisolerende

Stigende efterspørgsel på undergulve af skumbeton

NFM Flytgolv i Oxie syd for Malmö har travlt med at efterkomme en stigende efterspørgsel på et af virksomhedens specialer: Undergulve af skumbeton.

Skumbeton, der er en blanding af beton og skum, har en lavere vægt og densitet, helt ned til 300 kg pr. m3. Det gør betonen nemmere at håndtere og stiller færre krav til konstruktioner og statik.

- Vi udlægger i gennemsnit skumbeton i et lag på 12-14 cm, oplyser Leif Gustavsson, NFM Flytgolv, som især fremhæver materialets eminente lydisolerende egenskaber. Akustik og lyd er et centralt emne for alle byggeprojekter, og skumbeton virker dæmpende på både trin- og trommestøj, noterer Leif Gustavsson.

NFM Flytgolv udpumper skumbeton som en tykt flydende masse, der køres frem på lastbiler. Produktet er fra den britiske producent Foam Concrete Ltd.; det har en stor flydeevne og en hurtig installation. Med sin lille densitet påfører skumbetonen en lille lodret spænding på fundamentet, som er specielt vigtigt i områder med følsomhed over for sætning. Med et patenteret udstyr til stor produktion kan NFM Flytgolv producere og udlægge skumbeton in situ med mængder på min. 100 m3 pr. time og driftsenhed.

En undersøgelse fra DTU 2011 har påvist, at skumbeton ved transport over længere afstande er et billigere og bedre alternativ end mineraluldsisolering.

Aktuelt arbejder NFM Flytgolv for JM Danmark med at levere skumbeton til boligudviklerens seneste projekt på Islands Brygge.