Når gulvet luner

At flytte varme­instal­lationen fra væg­hængte radiatorer til distributionsrør i gulvet har taget mange år. Men nu er den udvikling i kraftig vækst, lyder det

På trods af en hyppig opfattelse er det ikke korrekt, at gulvvarme i danske bygninger først er begyndt at dukke op for nylig. Metoden med at indstøbe varmtvandsrør eller slanger i f.eks. badeværelsers gulve har været kendt og anvendt i over 30 år.

Men en opvarmningsmetode af noget væsentligt omfang har det ikke været, for gulvvarme har i sammenligning med radiatorer været opfattet som termisk sendrægtigt, vanskeligt at regulere og tilmed dyrere end radiatorvarme.

Allerede i 2004 udsendte SBi en sammenlignende rapport, der påviste, at det sidste ikke er tilfældet. Man kunne dengang sætte lighedstegn mellem driftsomkostningen for radiator- og gulvvarme.

- I dag er gulvvarmen med sine lavere fremløbstemperaturer mere økonomisk i drift, oplyser Niels Ly-gaard, teknisk konsulent i brancheorganisationen for tekniske installatører i Danmark, Tekniq. Gulvvarmen giver optimal frihed til at indrette rum uden hensyn til radiatorer. Den samler ikke støv, den eliminerer enhver fodkulde, og den påvirker ikke indretningens æstetik.

- Der kan være en forskel i installationsprisen til radiatorvarmens fordel, men merværdien efterfølgende burde opveje det, vurderer ingeniør Søren Aggerholm, Statens Byggeforskningsinstitut.

De anbefalede systemer er i reglen baseret på varmt vand i slanger eller rør, der ikke længere nødvendigvis er indstøbte; moderne systemer til andre gulve end støbte anbringer rørnettet lige under gulvoverfladen i et specielt tilpasset undergulv. På den måde sendes varmen direkte ud i gulvfladen uden at fordele sig i et stort støbeværk. Det betyder, at reguleringen bliver nemmere, når systemet reagerer hurtigere.

Det er værd at bide mærke i, at fremløbstemperaturen under et trægulv aldrig må være over 31 °C under og 27 °C på gulvets overflade! Højere temperaturer nedbryder gulvets lim og konstruktion.

El-varme

 

Generelt er det ikke lovligt at etablere gulvvarme med el-forsynede varmetråde, som den primære opvarmningskilde i et hus, hvis det ligger i et område, som forsynes med enten gas eller fjernvarme. Det gør 75 procent af alle boliger i Danmark. Årsagen er, at el til opvarmningsformål er for kostbar og, at den er miljømæssigt ubalanceret. Reglen gælder ikke, hvis huset er opført i energiklasserne 1 eller 2 (lavenergi).

- Her kan den el-baserede gulvvarme have en fordel, fordi den reagerer hurtigt og relativt præcist kan levere de små mængder varme, der er er behov for, noterer Niels Lygaard.

I etagebyggeriet er gulvvarmen endnu kun udbredt i mindre omfang. Det har logistiske årsager: Bygningens opførelsestid bliver længere, når entreprisens håndværkere ikke frit kan bevæge sig på de støbte dæk, efter at varmeslangerne er lagt ud. De skal beskyttes med midlertidige afdækninger, der så - helt uhensigtsmæssigt - skal varmes op. Og af hensyn til udtørringen vil de fleste byggeledelser gerne have bygningens varme i drift hurtigst muligt.

- Men der arbejdes på at løse også den udfordring, måske med præfabrikerede termo-huldæk som etage-adskillelse, lyder overvejelsen fra Niels Lygaard.

Opfordringen er også, at det betaler sig at anvende godkendte og afprøvede gulvvarmesystemer fra førende producenter: – Der findes temmelig mange tilbud, men de er langt fra alle værd at beskæftige sig med. Det kan hurtigt blive dyrt at købe for billigt, lyder Niels Lygaards advarsel.