Brug måtten!

Det påbud har mere end en enkelt betydning, viser det sig. Det danske klima kalder i den grad på gode måtteløsninger, vi hører dog ikke altid efter

Liden tue kan vælte stort læs.

Det passer stadig.

Mens tegnestuen er optaget af portugisisk marmor i vidtstrakte rum, dobbelthøje etager og dobbelte glasfacader er det trivielt at skulle beskæftige sig med gulvbelægningen i indgangspartierne; noget så simpelt som måtter ... helt ærligt, hvor svært kan det være?

- Men det er det åbenbart, anfører branchechef Anders Hjorth Jensen, Gulvbranchen, som har gjort sine egne studier indenfor måtter i danske domicilbygninger. For alt for ofte kan man iagttage, hvordan andre komponenter tilgodeses i selv små detaljer, men ved indgangspartiernes gulvbelægning slipper opmærksomheden tilsyneladende op. Resultatet bliver halvfærdige forholdsregler med hovsaløsninger, der er mindre heldige både at se på og at anvende, lyder Anders Hjorth Jensens kritik. Han anbefaler, at indgangspartiets konstruktion anskues i en model, der giver gulvets smudsbegrænsende kvaliteter samme opmærksomhed som indgangens glasdøre, lofter, ventilation og øvrige indramning. Måttesystemer af høj kvalitet skåner gulvene og reducerer den løbende rengøringskonto med betydelige beløb.

- Man bør være opmærksom på, at en for ringe løsning ved indgangen i et dansk klima kan føre til betydelige udfordringer på husets øvrige gulvbelægninger, siger Anders Hjorth Jensen.

Netop den situation kan leverandørerne af måttesystemer nikke genkendende til: - Vi bliver kaldt til syn på problemer med belægninger, der åbenlyst har forbindelse til smuds og snavs fra det eksterne miljø, båret ind i huset af medarbejdere og gæster, siger teknisk chef hos Forbo Flooring A/S, Thomas Kjær. Bygherren er utilfreds med sit gulv, og når vi ikke er enige med henvisning til måtterne, så har vi en tvist.

Det kan undgås, siger flere producenter, hvis den fornødne omhu bliver anvendt på at etablere de rigtige løsninger ved indgangene.

- Det er et uheldigt sted at svinge sparekniven, kommenterer en anden leverandør, Søren Bay-Christensen KBC Profiler & Tilbehør, for konsekvenserne kan på sigt være mangefold mere kostbare end den opnåede besparelse.

Søren Bay-Christensen undskylder i samme åndedrag et flertal af arkitekterne:

- Vi oplever, at koncentrationen hyppigere svigter, når arkitektens planer skal føres ud i livet af en totalentreprenør. Tegnestuens bestræbelser på at designe flotte løsninger – også til måttesystemer – bærer ikke frugt, når de udførende gennemfører besparelser for at optimere økonomien. Her har netop måtterne en udsat position.

Søren Bay-Christensen tilføjer, at det økonomiske råderum er blevet endnu snævrere i slipstrømmen af finans­krisen:

- Markedet efterspørger de billigste produkter. Med dem følger ofte et tilsvarende fravær af kvalitet. Ærgerligt og uhensigtsmæssigt, lyder vurderingen.

Markedet for måttesystemer og smudsafvisende belægninger til indgangspartier dækkes af en række førende agenturer og producenter: Geggus Måttesystemer Aps, KBC Profiler & Tilbehør A/S, Altro Danmark A/S, 3M A/S, Forbo Flooring A/S og egetæpper a/s.