Keramiske fliser ligner natursten

Naturens design er eftertragtet, ikke sjældent i selskab med moderne, industriel produktionsteknologis robuste kvaliteter

Naturen er en efterspurgt designer. I gulvenes verden er det ofte træets og naturstenenes strukturer og åretegninger, der regnes for de smukkeste.

Men naturens egne materialer er ikke altid de mest hensigtsmæssige i hverdagens brug og til det hårdeste slid. Derfor har moderne produktionsmetoder for længst suppleret naturens design med en tilsætning af maskinparkernes produktive formåen og en digital teknologis forbløffende præcision; med hjælp herfra har producenterne duplikeret naturens berømte design, så kopien ikke er til at skelne fra originalen. Det er f.eks. set på laminat – og vinylgulve, der gengiver årer og struktur i træ og natursten bedre, end originalerne gør det selv.

Nu følger de keramiske gulve trop med fliser i et bredt udvalg af formater med en nøjagtig gengivelse af den autentiske naturstens egenskaber, men fratrukket naturstenens mindre hensigtsmæssige kvaliteter i relation til brugskravene.

Italienske Unicom Starker er en af de producenter, der er klar med en keramisk gengivelse af travertinens skønhed i en ny kollektion. Den har fået navnet Renaissance efter en af de historiske perioder, hvor travertinen var specielt udbredt.

I Danmark er det Scandinova, der er national agent for Unicom Starker og Renaissance:

- De keramiske fliser har et autentisk travertin-look uden de udfordringer, naturstenen har med vedligeholdelsen, fordi den ikke tåler skrappe rengøringsmidler, pointerer Scandinova. Samtidig er den keramiske flises overflade hård, homogen og regelmæssig, mens naturstenen er blød og ofte med en kraftig, uensartet struktur, der kræver forsegling.

- Renaissance kollektionen forener således travertinens æstetik med flisens praktiske egenskaber, lyder det fra Scandinova.