Samlesæt til de våde miljøer

Gulve, der lægges uden lim og værktøj, er ikke en nyhed. Men nu er de systemlåste gulve ikke bare vandtætte, de er også forberedt på skybrud

Klimaekstremer er blevet en hyppigt anvendt glose. Og de billeder, der danner sig på nethinden, når vi hører den, er fyldt med vand.

Derfor er vandfaste gulvbelægninger, der lægges uden lim og synderligt værktøj, også rykket længere op på ordresedlen. Med dem kan man  begrænse skaderne af nedbør på afveje, fx i kældre.

Det pointerer nogle af de førende leverandører på det område, fx Danadeco og Berry-Alloc. Sidstnævnte understreger, at alle producentens systemlåste vinyler, bla. PureLoc,  kan bruges til de våde miljøer.

Det er en mere overraskende nyhed, at producenten nu også er klar med en laminat, der kan klare pludselig væde. Riviera er navnet på laminatkollektionen, der tåler både sivende fugt og vand. Egentlig er den udviklet til vådrum som badeværelser, bryggers og køkken; men salgschef Michael Gitz, der repræsenterer Berry-Alloc herhjemme, ser ingen grund til, at den ikke også kan anvendes i kældre, der måtte være truet af skybrudsvand.

Gulvet, der lægges med et låsesystem, er på alle ikke laminerede overflader  - som kanter og bagside  - behandlet med et nanobaseret ’HydroPlus’ produkt, som gør hvert gulvmodul vandfast.

- Dog er vi afhængige af installationen, hvis rummet fx har gulvafløb, kommenterer Michael Gitz. Hvis gulvet skal tilpasses ved afløb, brydes nanoforseglingen.

Vinyl med lås

Danadecos produkt hedder VinylLOC®. Det er en vinylbelægning, der lægges i plankeformater med et specialudviklet ’interlocking’ låsesystem, der gør belægningen vandtæt. Det hedder dog i vejledningen fra Danadeco, at gulvet ved oversvømmelse bør tages op, tørres og lægges igen. Inden det sker, er det vigtigt, at rummet - og dermed undergulvet - er fuldstændig udtørret!

Vinylbelægningen kan anvendes i vådrum som køkken, bryggers og bad; til kontraktbrug er den robust nok til anvendelse i områder med intensiv trafik - fx hotel og restaurant, oplyser Danadeco.

Med en tykkelse på 5 mm beskrives VinylLOC® som velegnet til renoveringsopgaver. Vinylplankerne er lette at skære med en hobbykniv, og der er ikke brug for yderligere læggeværktøj.  Undergulvet bør være jævnt (<3mm pr. m).

X-Designs Freeline fra Objectflor hører også til i gruppen for vandfaste belægninger. Freeline, der er en heterogen vinyl, er møntet på et krævende professionelt marked med prissætning i henhold hertil og tager ikke specielt sigte på udfordringer ved vand og skybrud.

- Men vi er på vej med en kollektion til bl.a. den private forbruger, der indfrier netop de krav, tilføjer direktør Ole Kjøge, X-Design.