Professionelt gulv uden lim og låse

En ny vinylbelægning kan samles helt uden brug af hjælpemidler, fæstnet alene med egen vægt og en tætnende silikonefuge ved fodpanelet

Det praktiske vinylgulv til professionel brug, lagt som et samlesæt på en eftermiddag uden brug af hverken lim eller låsesystemer ... findes det?

- Ja, lyder svaret fra Ole Kjøge, direktør for gulvagenturet X-Design i Skanderborg.

- Det gør det!

X-Design er dansk agent for Karndean/Objectflor, som har udviklet vinylbelægningen Freeline. Det er en kollektion af heterogene vinylgulve, der lægges som fliser eller planker. Vel at mærke direkte på enten et nyt undergulv eller – til renovering – oven på eksisterende belægning. Vinylproduktet har en tykkelse på 5 mm og en egenvægt på 8 kg pr. kvm, oplyser Ole Kjøge. Vægten suppleres med en bagside med en specialudviklet, sekskantet struktur, der har en funktion som sugekopper og fæstner sig til underlaget. Det betyder, at gulvet ligger stabilt og er tæt – uden brug af lim eller låse, lyder det fra X-Design.

- Belægningen fungerer overraskende godt, lyder det i en anmeldelse fra arkitekten Mads Werner, som aktuelt anvender Freeline til både renovering og nyindretning for Baresso. Cafékædens kerneprodukter i form af moderne kaffevariationer kalder på et varmt, dunkelt trægulv; men det er ikke hensigtsmæssigt til en daglig intensiv trafik af gæster i al slags vejr. Derfor den vaskbare vinyl, der er godkendt til, at 40.000 par sko eller støvler hver uge skraber hen over overfladens 0,7 mm slidlag.

Skift selv!

Det var også et hovedargument for designeren Lena Bjerre, som fra sin tegnestue forsyner restaurantkæden Jensens Bøfhus med indretningsidéer og formgivning.

- Belægningen er nem at gøre ren og ikke mindst at forny, noterer Lena Bjerre, som netop har færdiggjort en restaurant i Waves Centret i Hundige med Freeline og straks efter er gået i gang med endnu en Jensen-adresse, nu i Stockholm.

- Er der en skade på en planke eller en flise, så kan medarbejderne selv skifte den – uden brug af hjælpemidler. Ret smart, kommenterer Lena Bjerre!

I Hundige har Jensens Bøfhus haft gulvet i drift i godt et halvt år: – Indtil videre uden problemer, heller ikke med rengøringen, siger Lena Bjerre, som hæfter sig ved, at den flydende belægning fastgøres med en silikonefuge ved fodpanelerne. Når fugen er lagt, er gulvet fikseret, lyder vurderingen.

Også hos Jensens Bøfhus er det træets naturlige, trygge og hyggelige overflader, der lokker: Men at vaske og oliere 30.000 kvm gulv af egetræ er ikke lige et ønskescenarie!

- Det har været vigtigt for os i vores valg, at gulvets materialer uden videre kan genanvendes. Det giver høje karakterer i en miljøoptik, og genbrug er økonomisk besparende, pointerer Lena Bjerre.

Nem logistik

Arkitekten Mads Werners hjerte banker også for træ: – Men der er brugssituationer, hvor det, der ligner, men har en helt anden robust konstruktion og rengøringsvenlig overflade, er det rigtige valg. En opgave som Baresso er en af dem. I tilgift kan vi lægge gulvet i starten af indretningsprocessen, fordi det er så nemt at udskifte planker. Derefter monterer vi inventar og maskiner i det færdige rum. Sker der småskader, skifter vi moduler! Det gør lægningsarbejdet hurtigere og effektivt, og vi sparer afdækning i forbindelse med maling og andet håndværkerarbejde, pointerer Mads Werner.

Karndean’s Freeline består af i alt otte plankeformater (17 × 121 cm) med inspiration fra træoverflader fra lys eg over kirsebær til valnød; kollektionen har fire designs med mineralske overflader som f.eks. sandsten og skifer i str. 45 × 45 cm.