Miljøet nu i toppen når der stilles krav

Ny miljømærket parketlim er et resultat af målrettet produktudvikling. Den har hele fire miljøcertifikater, et af dem Dansk Indeklimamærke

- Det er en topprioritet for os, vores medarbejdere og for markedet af leverandørerne tilbyder produkter med de bedste miljømæssige egenskaber.

Det siger direktør Christian Strøm, der leder entreprenørvirksomheden Charles Christensen A/S. Den har netop løst flere opgaver med en ny miljøcertificeret parketlim fra italienske N.P.T. Srl (New Polyurethane Technologies). Limen hedder EcoSIMP®.

- Det er den første gulvlim, der har opnået både Dansk Indeklimamærke, Det Nordiske Miljømærke, Svanemærket og det finsk baserede miljømærke M1, fremhæver direktør Henrik Nielsen, Ljungdahl A/S, der er dansk importør.

- I dag går kunderne i dybden med den totale løsning og ønsker sig større viden og sikkerhed, tilføjer Christian Strøm. Det gør de så meget, at de nu også vil betale lidt mere til miljøet. Det er ikke uden omkostninger at sikre sig de eftertragtede certifikater.

Det bekræfter Henrik Nielsen:

- Teknologisk Institut har siden 2008 udført de tests, der har sikret EcoSIMP® Dansk Indeklimamærke. Prøverne har taget ca. tre måneder, og vi har betalt ca.  40.000 kroner for dem. Anvendelsen af mærket i f.eks. markedsføringen udløser derefter en afgift på 18.700 kroner hvert år og skal fornys hvert femte.

På Teknologisk oplyser teamleder i sekretariatet for Dansk Indeklima Mærkning, Thomas Witterseh, at Indeklimamærket stiller skarpt på brugen, mens Svanemærket ser mere på produktion og bortskaffelse.

Prøverne omfatter f.eks. tests med 20 personer, der i neutrale omgivelser lugter til produktet og fornemmer, om niveauet for afgasning er acceptabelt.

- Bygningscertificeringer som f.eks. DGNB, den tyske norm, der bruges herhjemme, stiller et ubetinget krav til luftkvaliteten i bygningen. Det er en såkaldt ‘knock-out-betingelse’, erklærer Thomas Witterseh.

Ingen afgasning

Den italiensk producerede 1-komponent elastiske silan-klæber EcoSIMP® – Silan Modified Polymer – er generationen efter MS-produkterne (Modificerede Silikoner) og er fri for ftalater, isocyanater og methanol. Produktet er et eksempel på en progressiv udvikling, besluttet på at eliminere afgasninger fra byggeprodukter. Den type skridt er højt prioriteret i EU, fordi dyrt finansierede byggeprocesser på kostbar byggejord er under et bestandigt tidspres; bygningerne tages omgående i brug, også før, den sidste lim er tør. At gøre produkter og metoder så sunde og miljøvenlige støttes derfor af EU i EcoInnovation programmet. I 2012 bruges 35 mio. € på det!

Ingeniør Jens Berger Ljungdahl A/S:

- De certificerede produkter er også krumtappen i byggeriets Green Building mærkninger som LEED, DGNB og BREEAM.

Med afsæt i den indsigt har N.P.T. valgt netop Ljungdahl til udbredelsen af EcoSIMP®. Ljungdahl A/S forventer, at limen kun er det første af mange nye, der vil leve op til krav om bæredygtighed. Det vil også give sig udslag i mærkningerne og i informationen til de udførende gulventreprenører.

Christian Strøm: – Vi bemærker, at det er blevet nemmere for os at finde frem til relevante produkter, der også kan gavne arbejdsmiljøet; f.eks. dem med de lave VOC-tal. Det er vi svært tilfredse med.