Formstabilt til gulve med varme

Mens varme i gulve vinder frem i disse år henleder tysk producent i den anledning opmærksomheden på undergulvets udfordringer

I bygninger med distribution af varme i gulvet er det undergulvet, der er krumtappen for den vellykkede løsning.

Det påpeger den tyske industrikoncern Schlüter-Systems: Undergulvet skal ikke bare fremføre, men også transmittere en lavfremløbs temperatur så hurtigt som muligt, fordi hurtigt reagerende gulve er en forudsætning for en økonomisk, miljørigtig og komfortabel løsning. Undergulvet skal være formstabilt og kunne optage de bevægelser i materialerne, der er uundgåelige ved temperatur – og fugtpåvirkning. Og undergulvet skal af hensyn til byggehøjden fylde mindst muligt.

Som et svar på den opgave har Schlüter-Systems udviklet et keramisk klimagulv, der består af en monteringsplade af polystyren, udstyret med underskårne knopper samt varmeslanger, en fordeler-unit og de tilhørende rumfølere. På toppen afsluttes systemet med en måtte (navn: Schlüter®-Ditra25), som afkobler bevægelser og udligner trykforskelle. Måtten bruges eksklusivt ved keramiske belægninger, altså ikke med f.eks. træ.

Polystyrenpladen med varmeslanger, trukket mellem knopperne, indstøbes i et sand- og pudslag med en højde mellem de udskårne knopper på 31 mm. Svindet i pudslaget i forbindelse med hærdning optages i varmekredsmønstret, hvorfor deformerende spændinger neutraliseres. Varmeslangerne ligger mindre end 10 mm under det færdige, støbte gulv og transmitterer varmen til en keramisk overflade på ca. 40 minutter! Er der tale om f.eks. trægulve, der er lagt flydende på undergulvet, vil reaktionstiden være længere, understreger Johnny Nielsen, salgschef for Schlüter-Systems i Danmark, cirka en time! Det er stadig en pæn tid i et felt, hvor andre systemer kan være op til et halvt døgn om det samme.

- For optimal komfort og temperaturstyring og en økonomisk sparsommelig løsning, hvor man får fuldt udbytte af f.eks. natsænkning af temperaturen, er det helt afgørende, at responstiden er kort, understreger Johnny Nielsen.

Schlüter-Systems tilføjer, at producentens keramiske klimagulv – med navnet Schlüter® BEKOTEC-THERM – også yder et bidrag til en bedre rum-akustik og, at det færdige undergulv kan tages hurtigt i brug, hvilket bidrager til en kortere proces på en tidspresset byggeplads.