Måtte på fem dage

Projekteringen af måttesystemer skal tages seriøst, for det kan spare store summer på rengøringskontoen og give gulvet et langt liv


I Storbritannien oplever Gradus, føren-de britisk producent af måttesystemer, at arkitekter og designere viser stor interesse for kurser i den korrekte projektering af indgangsmåtter. Undervisningen er udviklet i samarbejde ned den nationale arkitektorganisation, RIBA.

- Det siger lidt om vigtigheden af, at bygningen udstyres med et system til bekæmpelse af tilført snavs udefra, konstaterer den danske agent for Gradus Ltd., Kelas & Co. A/S.

Direktør Niels Frederiksen: – Et optimalt måttesystem kan reducere mængden af udefra kommende snavs i bygningen med op til 90 procent! Netop rester af sand og jord er kornede materialer, som slider ekstremt på gulvene med bl.a. dybe ridser. Kan man slippe for dem, får de kostbare belægninger forlænget levetid, indeklimaet bliver renere og sundere, og man sparer betydelige beløb på rengøringskontoen, påpeger Niels Frederiksen.

Herhjemme er vi endnu ikke nået så langt, at arkitekter og indretningsdesignere sendes på skolebænken for at lære mere om måtter. Det betyder, at ejendomme fra tid til anden – ikke mindst på denne årstid – har akut behov for et effektivt måttesystem, som har været undladt i det oprindelige projekt.

Hurtig levering

- Til dem har vi godt nyt, erklærer Niels Frederiksen. Kelas & Co. har udviklet et system, der muliggør levering af færdige individuelle, tilpassede måtter på 3-5 dage. Den tidsramme skal vurderes overfor en konventionel fremstillingstid på tre uger.

Leveringsgarantien fra Kelas & Co. hviler på en overvejende egenproduktion: Gradus måtter består af tekstilbelagte aluminiumsprofiler, der låses til hverandre i et system med fer og not. Profilerne, der føres på lager hos Kelas & Co, kan frit tilskæres efter de individuelle mål og ønsker til formater med en heraf ekstremt forkortet produktionstid.

Producenten Gradus har en historie, der går 50 år tilbage og begyndte med tilbehør til gulvmontage for derefter at udvikle sig til at omfatte tekstile belægninger, måtter og profilsystemer.

- Resultatet er, at Gradus leverer måttesystemer, som kan kombineres med en ligeværdig tekstil belægning i de tilstødende arealer for på den måde at opnå et eftertragtet helhedsindtryk, understreger Niels Frederiksen.