Gulvenes John Wayne

Det fugefri gulv – af polyuretan, cementbaseret eller af epoxy – hører til i flokken af de stærke og robuste. Men det har også bløde kvaliteter, har mange nu opdaget

De fugefrie gulvbelægninger hører til dem, der aktuelt får større markedsandele. Det sker, fordi gulvtyperne knopskyder til nye funktioner, mens den historiske brug i byggerier til industri og sundhed med krav om ekstremhygiejne fastholdes.

Udviklingen tager afsæt i, at de fugefri gulvproducenter leverer en intensiv produktudvikling med appel til nye brugere; men også i den industrielle gulvtypes mere humane kvaliteter. Som biografens actionhelte – a la John Wayne – trækker ekstra stjernestøv, når det hårdtslående maskineri mildnes ved at knibe en tåre, sådan spiller de fugefrie gulvtyper på nye scener. De kombinerer deres robuste sindelag med farverige, ergonomiske og fremfor alt personlige karaktertræk.

Blandt producenter som Weber Saint-Gobain og Alfix er der ingen tvivl om, at de cementbaserede færdigmørtler og gulvspartler vinder terræn på projekter, hvor helt andre belægninger traditionelt har ført ordet. Et eksempel er caféen i BIG Arkitekters ikoniske boligbyggeri 8tallet. Arkitekterne efterlyste et ‘råt look’ og accepterede et forslag fra gulventreprenør Lars Mørch hos OL Gulve om et fugefrit designgulv fra Weber. Tilsvarende løsninger kan opleves i kulturhuse, i virksomheders præsentable showroom-miljøer og hos butikskæder.

Til den kategori hører også en aktuel kunde hos Alfix, Supergros, der bl.a. står bag butikskæden Superbest. I en af de nyeste tilføjelser til kædens mange dagligvarebutikker, en aflægger i Karlslunde, virkeliggjorde Supergros’ egne idémagere og designere et nyt gulvkoncept ved at anvende et fugefrit Alfix gulv. Med diskrete, men markante farveforskelle og mønstre i den fugefri belægning anvises opdelingen af supermarkedet og vejleder kunderne på deres vej rundt i butikken. Løsningen blev udviklet i en tæt dialog med gulventreprenøren Uth & Bronée i Vamdrup. Kenneth Bronée: – Den fugefri løsning er et godt eksempel på et gulv, som er anderledes, som patinerer pænt, og som er nemt at holde rent.

Systemer

Rengøringen og høj hygiejne er også en af de dyder, som fremhæves af fortalerne for en alternativ fugefri belægning, polyuretangulvet.

- Men der er også andre som komfort, akustikforbedring og PUR-systemernes evner til at tilpasse sig den aktuelle opgave, fremhæver en talsmand for BASF, produktchef Gert Røjkjær og sætter dobbeltstreg under ‘systemer’.

Et PUR-gulv er ikke bare en pæn, fugefri overflade, understreger Røjkjær, det er en konstruktion med en primer (basecoat), et mellemlag med f.eks. farve og dekorationer og en transparent top af polyuretan.

Der findes mange versioner, hvilket gør PUR-belægningen til et alsidigt valg; det er også betegnende, at f.eks. fødevareindustrien foretrækker PUR-belægninger i områder med høje hygiejnekrav: Den er født til at holdes ren.

- Men hele PUR-området er i en ekstrem vækst, fordi belægningen kan personliggøres med ubegrænsede farver og mønstre, det er det også, fordi gulvet er nemt at udføre og hurtigt klar til at tage i brug, og fordi det færdige gulv ikke påvirker indeklimaet med afgasninger, forklarer Gert Røjkjær. De anvendte PUR-opskrifter er fri for isocyanater og opløsningsmidler.

At polyuretan er en af de mere kemisk komplekse kompositioner i lighed med epoxy er dog rimeligt at anføre.

Praktisk på 80.000 kvm

Her er cementgulvene simplere og besidder en robust råhed, der gør sig gældende i både funktionalitet og designmæssigt udtryk.

Men selv genetisk kodede industriprodukter som Lemminkäinens Confalt® ses af og til i brug til indretning af moderne administrationsmiljøer med en helt anden kaliber og blødere værdisæt: Her scorer arkitekter og indretningsspecialister points ved at udnytte en rå, robust ramme om et transparent, nordisk design. Et gulv som Confalt® har tilmed et menukort med flere topdressings. Fra standard kan man slibe og polere med polish og få en dybere klang. Man kan slibe ned til et tilslag og få et terrazzogulv, eller den rå overflade kan forsegles med akryl, epoxy eller polyuretan.

- Men den attraktive omsætningsvolumen ligger ikke overraskende i de ofte ekspansive industri- og infrastrukturopgaver, erklærer Palle Bisbo, afdelingschef i Lemminkäinens danske datterselskab.

Et aktuelt eksempel på det er et halprojekt på imponerende 80.000 kvm i Landskrona med transportvirksomheden DSV som bygherre.

Opfindelsen

I en sådan sag er en fugefri belægning fuldstændig obligatorisk, ikke alene pga. hallernes udfordrende dimensioner, men mindst lige så meget pga. kravene til kørsel med truck og nem vedligeholdelse.

Lemminkäinens Confalt® er en mikstur, som finnerne gerne selv kalder en opfindelse. Lemminkäinens historie begyndte i 1910 med omfattende entreprenøropgaver, herunder asfaltfremstilling til veje. Det er de erfaringer, der bygges videre på, når Confalt® forener asfaltens fleksible, åbne porer med den cementbaserede betons massive råstyrke.

Produktet anvendes også ofte som undergulv for en afsluttende topbelægning.

- Arkitektens ambition vil ofte være at få husets udtryk og plan til at glide lydefrit ind i landskabet. Det kan ske med anvendelse af materialer, som både har kvaliteter ude og inde: Gulvene strækker sig ud på pladsen udenfor, mens pladsens materialer umærkeligt glider over i gulvbelægningen, forklarer arkitekten Jacques Duelund Mortensen, Mangor & Nagel Arkitekter A/S. Når ude- og indemiljøer blandes på den måde, kan vi økonomisere med de private rum og få plads til flere boliger på mindre plads.