Plastisk undergulv vejer en tiendedel

Et tysk flydegulv præsenterer helt nye funktionelle egenskaber, der dæmper lyd, vejer mindre og reducerer byggehøjde

RiBa-plan® er navnet på et patenteret gulvmateriale med usædvanlige tekniske egenskaber. Gulvmaterialet, der udlægges flydende fra mobile specialblandere, vejer kun en tiendedel af beton, men yder tilsvarende eller bedre lyddæmpning.

Det oplyser Lodbyg Entreprise, der markedsfører RiBa-plan® i Danmark. Udviklingen har nu taget fart, fordi Lodbyg Entreprise har sat en ny pumpebil i drift. Sådan en koster 1,9 mio. kroner, oplyser indehaveren af Lodbyg Entreprise, Leif Hansen.

Han forventer, at investeringen hurtigt er tjent hjem. Blandt andet fordi pumpebilen med det færdigblandede, flydende gulv er et godt bidrag til at skabe en nem logistik og en effektivisering af byggestyringen.

- RiBa-plan er et enestående materiale i en tid, hvor der er meget fokus på effektivt byggeri, på akustik og indeklima og på at udnytte pladsen i det færdige byggeri bedst muligt. Det tysk-producerede flydegulv er et godt tilbud til det hele, forklarer Leif Hansen.

RiBa-plan® er med til at effektivisere byggeprocessen, når det færdigblandede gulv ankommer i pumpebil til byggepladsen. Gulvet udlægges fra blandebilen i en tykkelse på typisk 3 til 15 cm, fulgt af et lag flydespartel på f.eks. 3 cm, gerne så tidligt i byggeprocessen som muligt, fordi gulvet er ergonomisk godt at arbejde på for byggeriets håndværkere.

Vægten af RiBa-plan® er så lav, at det både reducerer den totale vægt af konstruktionerne og samtidig mindsker volumen med en mindre total byggehøjde til følge.

Opskriften på flydegulv

- RiBa-plan er en blanding af cement, vand og genbrugspolystyren – også kendt som ‘flamingo’. Blandingen tilsættes til sidst en patenteret stabilisator, som binder komponenterne sammen og skaber den unikke styrke, forklarer Leif Hansen.

Indholdet af polystyren giver RiBa-plan® opsigtsvækkende akustiske egenskaber: Et 8 cm udligningslag dæmper lyden 23 dB. Samtidig yder det en optimal termisk isolering.

RiBa-plan® egner sig til gulvvarme, og det er oplagt at integrere og indstøbe supplerende tekniske installationer og rørføringer i gulvet, observerer Leif Hansen.
- Man sparer strøopbygning til efterfølgende trægulve eller anden form for undergulvsopbygning, tilføjer Leif Hansen og peger på, at man derved sparer konstruktionshøjde og kan øge rumvolumen.

Lodbyg Entreprise har aktuelt udlagt ca. 2.000 kubikmeter RiBa-plan®. Virksomheden er specialist i cementbaserede gulve fra blandt andre Saint-Gobain Weber og har nu eneforhandlingen af RiBa-plan® i Danmark.