Hvad lærlinge forventer af arbejdsgiveren

Respekt, fairness og et godt sammenhold. Det forventer tre gulvlæggerlærlinge på de to gulvskoler NEXT og Mercantec, at en arbejdsgiver leverer

Ayhan Dalan, 33, er voksenlærling hos Chr. Pedersen & Søn A/S. Han er familiefar til tre børn på fem, to og et år, og han er netop blevet udlært gulvlægger ved magasinets udgivelse.

– Jeg er blevet taget alvorlig og er blevet sat ind i tingene fra starten. Der har aldrig været noget med, at jeg har fået at vide, at jeg er lærling, så jeg bare havde at makke ret. Jeg blev taget med ind i arbejdet fra første dag. Det synes jeg er kendetegnende for en god arbejdsplads. Jeg anede ikke, hvad tæppefliser og linoleum var, men svendene har hele tiden været gode til at forklare tingene. De har gjort deres yderste, siger Ayhan, der har været meget glad for sin arbejdsplads igennem hele uddannelsesforløbet og har fået tilbud om at blive.

– Jeg har fået den løn, som jeg skal have og nogle opgaver på akkord. Det spiller. Nu skal jeg så til at forhandle med chefen om min løn som svend.

– Selvfølgelig betyder lønnen noget, men jeg vil altid vælge en god arbejdsplads frem for en god løn, siger Ayhan, der synes, han har haft mange varierende opgaver både i vinyl, linoleum, trægulve og gummifliser igennem sit uddannelsesforløb.

Firmabil og fleksibilitet

For den nyudklækkede gulvlægger er der andre ting, der også tæller.

– Min arbejdsgiver har stor forståelse for, at arbejdslivet og privatlivet skal kunne gå op. De er fleksible, hvis jeg har et sygt barn eller selv skal til læge. Så skal jeg bare arrangere det med de svende, jeg arbejder sammen med, siger Ayhan, der også fremhæver goder, som at de ansatte har lov til at køre kassebilen hjem og må låne værktøj og materialer, har betalt arbejdstøj, sikkerhedssko, sundhedsforsikring, og får julegaver og en sommerfest.

Ny arbejdsgiver søges

For Andreas Leth Rasmussen, 26, har læretiden derimod langt fra været en dans på roser.

– Det startede som en solstrålehistorie, hvor en, der kendte en, der kendte en, ringede og tilbød mig en læreplads som gulvlægger. Det var op til jul, og på det tidspunkt havde jeg været i militæret og gået arbejdsløs i halvandet år. Men siden har det været lidt surt med en mester, der kun en enkelt gang har givet mig et skulderklap, og så er der en masse gnidninger blandt de ansatte, siger Andreas, der også er helt nyuddannet fra i år.

Han er derfor ikke i tvivl om, at han nu vil finde en ny arbejdsgiver, og heller ikke hvad han efterlyser på en arbejdsplads.

– Jeg ønsker mig gode kolleger, som ikke hakker og nedgør hinanden. Og så kunne jeg godt tænke mig en mester, der har respekt for sine ansatte, og som også kan rose én, når man gør en ekstraordinær indsats. Det er nogle af de ting, jeg håber at få hos min kommende arbejdsgiver. Firmabil ville også være lækkert, siger Andreas, der kun har holdt ud igennem uddannelsen for at vise sine forældre og venner, at han har kunnet fuldføre en uddannelse.

– Jeg glæder mig for sindssygt til at stå med et svendebrev i hånden. Det bliver fantastisk, siger Andreas, der er blevet færdig efter redaktionens slutning.

Fairness, ros og respekt

For Casper Bjerregaard Andersen, 19, er en ordentlig chef og et godt sammenhold også meget vigtige.

– Jeg synes først og fremmest, at det er vigtigt, at chefen er fair. At man får den ros, som man har fortjent, at chefen har respekt for én – både menneskelig og fagligt. At han lytter, hvis man har problemer på arbejde eller derhjemme, og har et godt socialt samvær med kollegerne, siger Casper Bjerregaard, der er udlært i slutningen af 2019 på Mercantec i Viborg.

Casper startede efter 10. klasse som tømrer. Men det var ikke lige ham, og så sprang han over til at gå gulvvejen.

– Jeg havde en dårlig oplevelse med min mester og gik død i det som tømrer. Så skiftede jeg til gulvlægger og står glad op. I gulvlæggerfaget er der hele tiden nye udfordringer, og det er mit værk det hele. Mens der kommer en maler efter en tømrer og gør arbejdet færdigt, siger Casper. Han arbejder i et gulvfirma i Harlev, hvor hans onkel også arbejder, og hans lillebror også er kommet i lære som gulvlægger. På virksomheden, der holder til på en stor gård, ender arbejdsdagen til tider med en grillmiddag, som styrker det gode samvær på arbejdspladsen.

Foto: Andreas Leth Rasmussen, 26, nyudklækket gulvlægger, søger en ny arbejdsplads med gode kolleger, ingen intriger og en god chef, der sætter pris på en god indsats.