Trends i trægulve – natur og akustik i top!

Rapporten om trægulvenes status kommer fra Boen A/S, der har samlet erfaringer med matlak, egetræ og lamelkonstruktioner på lyddæmpede underlag

Når trægulvet skal bestilles, er der fire ønsker i toppen af ordreblanketten: Naturlighed, bæredygtighed, reduktion af trin- og trommelyd samt personlighed.

Det er konklusionen fra Boen, som har gjort sig erfaringer efter introduktionen af den supermatte overfladebehandling Live Pure for et år siden:

– En stor succes, fordi kunderne efterspørger træet i sin naturlige udgave, konstaterer Boens nordiske country manager Jørgen Jensen.

Derfor har Boen fortsat produktudviklingen med endnu flere matlaksversioner og nu også til børstede og rå overflader.

– Dem er der store forventninger til, siger Jørgen Jensen, som også nævner hensynet til natur og bæredygtighed, når lamelgulve vælges frem for massive trægulve:

– Et lamelgulv med et slidlag af ædeltræ på 4-5 mm på en kerne af gran kan slibes efter samme opskrift som et massivtræsgulv; og så rækker f.eks. en opskåret egestamme til et areal, der er 4-5 gange større på et lamelgulv, forklarer Jørgen Jensen.

Den indsigt har ført til, at Boen nu udelukkende tilbyder trægulvene i lamelversioner.

Råt og rustikt

Det er også et ønske om det naturlige såvel som det personlige gulv, der har givet Boen solid medvind med en ny kollektion med titlen Handcrafted (“håndlavet”). Det er trægulve med et rustikt udtryk af knaster og med overflader, født med patina.

– Det er en del af glæden, at gulvet bærer din egen signatur og bidrager til en individuel fortolkning af indretning, hedder det fra Boen, som samtidig konstaterer, at det nu er egetræ, som vælges frem for den tidligere så populære ask. Det betyder, at eg nu udkommer med nye og spændende overflader.

Fælles for dem alle er, at de også skal tilbyde et godt lydmiljø. Det er markedet generelt optaget af, og den norske trægulvsproducent har svaret med et udvalg af akustiske underlag: Boen Maxima med en dæmpningseffekt på 21 dB, Elastilon Strong, 26 dB, Duo Gard, der også fungerer som fugtspærre, og endelig Boen Universol Akustikk med en reduktion af lyden på hele 31 dB.

– Akustiske data er afgørende i erhvervsbyggeriet, men også i etageboligerne stilles der høje krav til lydforholdene, observerer Jørgen Jensen, Boen A/S.

 

Foto:Eksempel på eg i nye og anderledes versioner – her røget eg – fra Boen A/S.