Gulvdesign til demens skaber trygge hverdagsrammer

Skridsikre badeværelsesgulve er hos Bofællesskabet Vintervej ved Aarhus designet til, at man kan stå og gå sikkert, uanset om man er iført sko eller bevæger sig rundt på bare fødder

Bofællesskabet Vintervej uden for Aarhus er et af de nyere danske eksempler på design til demens. GPP Arkitekter har via bl.a. farvevalget fået skabt trygge rammer for beboere og personale. Og på de 36 badeværelser reducerer sikkerhedsgulvene effektivt risikoen for fald og snublen til blot én ud af en million gennem hele gulvets levetid.

Farver skaber tryghed

Bag designet står GPP Arkitekter, der har lagt vægt på at skabe lyse og venlige rammer om hverdagen med individuelt prægede boliger og optimale muligheder for daglig brug og den nødvendige pleje. Partner i GPP Arkitekter, Søren Madsen, forklarer om dét at designe denne særlige type boliger:

– Helt overordnet er det vigtigt, at farvesætningen er rolig, så beboerne trygt og sikkert kan bevæge sig rundt. Eksempelvis kan mørke felter på et lyst gulv i et gangareal skabe forvirring, fordi de opleves som huller, som man skal gå uden om. Derfor er valget af farver på Bofællesskabet Vintervej sket inden for en fastlagt skala, som vi ved skaber de bedste forudsætninger for en tryg dagligdag.

Fokus på optimal støtte

Et andet eksempel på de hensyn, der præger designet, er gulve­ne på de 36 badeværelser. Her er der anvendt Altro Aquarius®-vinylgulve, som reducerer risiko­en for fald og snublen til én ud af en million i hele gulvets levetid. Gulve­nes skridsikre teknologi fortsætter nemlig gennem hele belægningen frem for kun at ligge som en overfladisk coating. Søren Madsen fortæller:

– Badeværelserne er opbygget med hjørnebrusere for at sikre optimal støtte for både beboere og plejepersonalet. Samtidig har gulvenes skridsikkerhed og rengøringsvenlighed været væsentlige parametre. Vi har her gennem mange år haft gode erfaringer med vinylgulve og Altro, som vi også har samarbejdet med før.

Skridsikker til sko og bare fødderPå Bofællesskabet Vintervej er der ikke tvivl om værdien af de skridsikre badeværelsesgulve, der er designet til, at man kan stå og gå sikkert, uanset om man er iført sko eller bevæger sig rundt på bare fødder.

– Gulvene føles meget sikre, både når de tørre, og når der er vand på. Det giver en vigtig tryghed i dagligdagen for både beboere og personale, fortæller Dorthe Lindegaard, der er daglig leder af Bofællesskabet Vintervej.

– En anden fordel ved gulvene er, at de er lette at holde rene. Og selv rengøringspersonalet har bemærket den positive og imødekommende atmosfære, som de lyse og venlige nuancer skaber, fortsætter hun.

Let installation

Bag udførelsen af badeværelsesgulvene står Rødekro-firmaet Høi Tæpper, som har en række kommunale plejeboliger på referencelisten. Indehaver Lars Høi understreger i den sammenhæng vigtigheden af at arbejde med gulvbelægninger, hvor man kan stole på såvel skridsikkerhed som tæthed og holdbarhed.

– Men ud over de funktionelle krav skal gulvene selvfølgelig også være komfortable at gå og stå på for brugere og personale, siger han og fortsætter:

– For os som udførende er det desuden en vigtig parameter, at gulvene er fleksible og lette at installere, så vi ikke skal bruge ekstra tid på tilpasning. Her er Altro Aquarius virkelig nemt at arbejde med.

Ti principper for gulvdesign til demens

  1. Brug skridsikker gulvbelægning.
  2. Brug matte, ikke-glitrende gulvbelægninger.
  3. Vælg gulvbelægninger med en pendultestværdi (PTV) på ≥36.
  4. I vådrum og våde miljøer bør tydeligt teksturerede overflader, der kan skade bare fødder, undgås.
  5. Undgå trin eller trinlignende skygger eller mønstre i områder, som demente skal orientere sig i alene.
  6. Brug gulvbelægninger og vægbeklædninger til at skabe et look, der ikke virker klinisk eller institutionspræget.
  7. Brug kunst og vægudsmykninger til at skabe hjemlighed, bidrage til wayfinding og få folk til at føle sig velkomne.
  8. Sørg for, at gulve, vægge og andre kritiske overfladers lysrefleksionsværdier (LRV) adskiller sig fra hinanden med mindst 30 point.
  9. Sørg for, at vægge, døre, gulve og lofter udføres i farver, der skaber kontrast og markerer dem i forhold til hinanden – medmindre man f.eks. ønsker at skjule en indgang til en servicegang eller et køkken.
  10. Overvej at bruge så få farver som muligt i hvert enkelt område for at undgå forvirring.