Malingfabrik udvider med gulvprodukter

Malingfabrikken Promal i Holstebro lancerer produkter til epoxy-og polyuretangulve efter investeringer i produktionsanlægget

Kun ganske få fabrikker i Danmark fremstiller bygningsmaling, og den ene af dem har hidtil været nærmest ukendt, men nu ændres kursen. Promal har leveret maling til byggemarkedernes kædebutikker, som har solgt dem under deres egne varenavne. Men efter investeringer på virksomheden i Holstebro er Promal nu parat til selv at træde frem med sine egne varemærker.

Samtidig går firmaet ind på nye markeder. Anlægget i Holstebro kan fremstille 50.000 liter maling og træbeskyttelse om dagen, men kan også bruges til at producere materialer til epoxy- og polyuretangulve. Med bistand fra en indisk ekspert, der er hentet til Vestjylland, er Promal klar til at levere gulvmaterialer til industribygninger og andre lokaler.

Dermed står fabrikken i en helt anden situation end for seks år siden. Da krakkede virksomheden oven på finanskrisen. Med nye ejere er der nu bygget en ny fremtid op, og der har været overskud på regnskabet de sidste fire år. Promal er faktisk en af de ældste danske malingsfabrikker, grundlagt i 1938. Gennem mange år har den ført en anonym tilværelse, også som en af de små i branchen.

- Men der ligger faktisk store udviklingsmuligheder i vores produkter, teknologi og anlæg. Det skal udnyttes nu, siger direktør Preben Laugesen.

Han og hans familie ejer Promal sammen med virksomhedens tekniske direktør og produktionschef, Erling J. Kristensen. Han har været i branchen i over 30 år. På et enkelt område er fabrikken allerede stor. Omkring 1/3 af tagmalingen i Danmark kommer fra Promal. Det har været et marked i stor vækst. Blandt andet mange grånende eternittage friskes op.

Promal har også været tidligt ude med en webshop for produkter, der på grund af vægten ellers kan være svære at sende. Nu kommer 10 % af den årlige omsætning på ca. 30 millioner kr. via internettet.

Bygningerne i Holstebro er netop udvidet med næsten 400 kvadratmeter administration, så der nu er samlet over 7.000 kvadratmeter under tag. Heriblandt et laboratorium, hvor den indiske ingeniør Vinod Talpada arbejder. Han har en mastergrad i polymerteknologi og dermed en viden om epoxy og polyuretan til blandt andet gulve, som ikke kan fås i Danmark. Den udenlandske ekspert er dermed med til at sikre udvikling på en dansk fabrik.

Promal beskæftiger i øjeblikket 11 medarbejdere, der alle er ansat som funktionærer, og følger en strategi om vækst til en fordobling af omsætningen inden for de næste fem år.