Bygherrer lukker øjne for egne udbudskrav

Både det offentlige og private bygherrer undergraver Gulvbranchens kvalitetskontrol, når de vælger at lade vådrumsarbejdet udføre af ikke-certificerede gulvlæggere

Når kommuner og andre bygherrer sender udførelse af vådrum i udbud, er det stort set altid et krav, at leverandøren er tilknyttet Gulvbranchens Vådrumskontrol, GVK, eller en tilsvarende ordning. Alligevel oplever mere end hvert tredje GVK-medlem, at alle udbud går til en ikke-certificeret gulvlægger, viser en ny undersøgelse foretaget af Gulvbranchen blandt medlemmer af GVK.

- Det er mere reglen end undtagelsen at vælge de ikke-certificerede gulvlæggere, selv om udbud både fra offentlige og private selv kræver kvalitetskontrollen. Kun fem procent af gulvvirksomhederne, der har deltaget i undersøgelsen, har ikke oplevet at blive forbigået af ikke-certificerede virksomheder i udbud. Det er absurd, at bygherrerne på den ene side bakker kvalitetssikringen op i udbudsmaterialet, men så alligevel ikke overholder de krav, som de selv har sat op. Dermed undergraver de ordningen og lægger mere vægt på prisen end på kvaliteten af arbejdet, siger Anders Hjorth Jensen, der som branchechef for Gulvbranchen på den konto har oplevet adskillige udmeldelser af ordningen.

DAB lover at tage sagen op

Et af de store almene boligselskaber, DAB, der har 55.000 boliger fortrinsvis på Sjælland, lover på baggrund af undersøgelsen og den nye skærpede SBi-anvisning at fokusere mere på certificerede gulventreprenører.

- Vi har nok ikke haft så meget fokus på at vælge gulventreprenører, der er tilknyttet GVK. Men både Gulvbranchens undersøgelse og anbefalingen i den nye SBi-anvisning, giver mig lyst til at tage det op. Især i forbindelse med de mindre udbud på istandsættelse af vådrum, hvor vi har direkte kontakt med gulventreprenører, vil det være oplagt både at stille krav om certificering og efterleve kravet, siger Steen Ejsing, byggechef i DAB.

Han er dog mindre optimistisk, når det handler om de store udbud, som boligselskabet indgår med hovedentreprenører, og hvor gulventreprisen kun er en lille del af det samlede byggeri.

- Vi kan ikke kræve at se en liste over underleverandører, så der er det umuligt for os at kontrollere, om de rent faktisk vælger en gulventreprenør, som er tilknyttet GVK-ordningen, selv om det er et standardkrav i udbudsmaterialet. Men jeg vil da tage det op med hovedentreprenørerne, siger Steen Ejsing.

Føler sig taget ved næsen

En af de virksomheder, der er tilknyttet GVK, er Høng Gulve.

- Det er virkelig hat og briller. Vi betaler i dyre domme for at være med i ordningen, og vores medarbejdere er løbende på kursus for at opdatere deres viden om nye materialer og metoder. Så vi føler os virkelig taget ved næsen, når en ikke-certificeret løber med opgaverne. Ikke-certificerede burde slet ikke blive indbudt til at afgive tilbud på den slags udbud. Men jeg tror ikke, at de arkitekter, der inviterer til udbud, går ind og tjekker, om de inviterede virksomheder er underlagt GVKs kontrol, siger Susanne Andersen, Høng Gulve.

Carsten Nielsen fra Arki Gulve A/S i Horsens, har tidligere forsøgt at konfrontere en stor bygherre med det absurde i at indbyde ikke-certificerede gulvfirmaer i udbud, hvor det højt og tydeligt stod i udbudsmaterialet at GVK-medlemskab var et krav.

- Det kom der ikke noget ud af. Det er – og har altid været – priserne, der styrer, hvem der får arbejdet, og det sker på bekostning af kvaliteten. Det er ris til egen røv. I dag er kvalitetssikring en væsentlig del af et byggeri, så vi kan da håbe på, at man blev pålagt at vælge GVK-virksomheder ved udbud. Det tror jeg så desværre ville kræve, at gulvlæggere blev autoriserede lige som f.eks. elektrikere. Og det vil aldrig ske, for vores arbejde er så lille en del af byggeriet, siger Carsten Nielsen, der alligevel er glad for GVK-tilknytningen.

- Heldigvis oplever vi, at private kunder ringer og spørger, om vi er med i ordningen. Nogle har endda sat sig ind i, hvad det indebærer, siger han.

SBi anvisning vil øge opmærksomheden

SBis nye anbefaling af uvildige kvalitetskontroller som GVK giver ifølge undersøgelsen medlemmerne grund til optimisme. Omkring to tredjedele af virksomhederne mener, at det vil øge opmærksomheden på kontrollen. Næsten fire ud af ti mener endda, at anvisningen i høj grad vil være positiv for ordningen, så flere bygherrer vil holde fast på deres krav.

- Jeg tror bestemt, at den nye SBi-anvisning vil få en positiv effekt på efterspørgslen på GVK-virksomheder, siger Susanne Andersen, der hilser ordningen velkommen og ikke har nogen planer om at melde sig ud af GVK.

- Vi har altid været med i GVK, og det bliver vi ved med. Vi vil gerne signalere, at vores virksomhed lægger stor vægt på at udføre kvalitetsarbejde, og det er ordningen garant for, siger Susanne Andersen.

- Jeg synes, det er godt, at der bliver sat mere fokus på GVK, så folk ved, at de får en tryghedsgaranti med i købet, når de vælger fagfolk til at lave deres badeværelse. Vi udsteder altid certifikat, der er et bevis for, at anvisningerne er fulgt. Mange gange bliver kunden glædeligt overrasket over, at de for den tryghed oven, siger Per Andersen fra GVK-virksomheden Garant Bredebro, der laver rigtig mange badeværelser for private.

Læs mere i det netop udkomne Magasinet Gulv - tegn et abonnement