Når ekspertisen folder sig ud

66 arkitekter fra de nordiske lande indfandt sig i begyndelsen af oktober i en parisisk forstad for at se på gulve. Hvad fik de mon ud af det?

En gratis tur til Paris kan man selvfølgelig altid bruge. Men i en travl, professionel hverdag på tegnestuen kan selv den være svær at passe ind, hvis der ikke er et udbytte med hjem, når flyet igen lander i Kastrup.

- Men jeg synes faktisk, det er vigtigt at møde ekspertisen på deres hjemmebane, siger en af deltagerne på en tur til Tarketts showroom i Aubervilliers, arkitekt MAA Gert Lindenskov, White Arkitekter.

- Her oplever man dan faglige kompetence udfoldet på en ganske anden måde, end når konsulenterne opsøger os på tegnestuen, vurderer Gert Lindenskov.
Sammen med 65 andre troppede han i begyndelsen af oktober op på Avenue Victor Hugo 65, fordi Tarkett havde bedt ham om det. Anledningen var præsentationen af gulvproducentens nye showroom, et af den slags, der er en global markedsleder værdigt: 4000 kvm i fem etager og – som Tarkett selv udtrykker det – fyldt med inspiration, information og gulvglæde.

Var der så det?

- At sådan en begivenhed foregår væk fra den konventionelle hverdag med tid til fordybelse er en vigtig egenskab ved den, forklarer Gert Lindenskov om sit udbytte, så, ja, det var inspirerende at opleve omgivelserne, informationerne og at tale med kolleger fra de andre tegnestuer.

Tarkett havde spækket turen med faglige indslag i form af foredrag og workshops om både internationalt design med afsæt udenfor Tarketts egne cirkler og om det, som den internationale producent selv ved noget om, som f.eks. designteori og design af nye gulve, mønstermontage, livscyklusberegninger og lyddæmpende gulve.

- Det var i den sammenhæng fint, at turen var tilrettelagt, så det faglige indhold med tyngde var fordelt over to dage hos Tarkett, mens vi ind imellem havde tid til at netværke og til at fordøje de nye informationer, vi modtog, observerer en anden deltager i arrangementet i den parisiske forstad, arkitekt MAA Lone Køhler, Hou & Partnere Arkitekter.

Hun bifalder især, at studieturen var temaopdelt, så informationerne fik klar reference til udfordringerne i arkitekternes dagligdag: Lyd, farvelære, tilgængelighed, bæredygtighed, design-processer.

- I den kontekst kom overskrifterne til at handle om generelle og almengyldige problemstillinger mere, end de handlede om den isolerede gulvbelægning, forklarer Lone Køhler. Jeg synes også, arrangøren gav plads for flere faglige svar på spørgsmålene end dem, de selv gav.

Berøringsangst? Omklamring?

Gert Lindenskov har svaret: – Som arkitekt har vi den opgave at være gode venner med alle. På den måde holder vi dørene åbne. På sådan en tur bliver men fodret med informationer, måske ikke alle lige lødige, men så er det vores forpligtelse at være filter, når vi vender hjem.

Tarkett selv?

Direktør Kenn H. Nielsen: – Det var gode og intense dage, som vi havde stort udbytte af. Det var tilfældet, tror vi, for et stort flertal fra den tur.

Fra Danmark deltog ni arkitekter.