100 procent genbrug med tæpper i cirkulation

Hollandsk producent af tekstile belægninger sparer på råstofferne og reducerer affaldsproduktionen.

Hollandsk producent af tekstile belægninger sparer på råstofferne og reducerer affaldsproduktionen: Målet er en ubetinget Cradle to Cradle® produktion


Tekstile belægninger skal fremstilles til et evigt liv.
Nå, ja, næsten da.

Sådan ser det i hvert fald ud, hvis man vælger at tro på hollandske Desso, som har travlt i laboratorier og testproduktion. Allerede i dag er 40 pct. af fibrene til Desso tæppefliser af garner fra genbrugte fibre. Om syv år skal det tal være 100.

- Det bliver en tvingende nødvendighed at genbruge i stedet for at tære på jordens sparsomme råstoffer. Inden det sker, vil vi gerne selv tage de nødvendige skridt og føre an i den udvikling, siger Desso Danmarks nordiske direktør, Michael Aastrup.

Det interessante er, at Desso ikke lader det blive ved fyndige paroler, men er trukket i arbejdstøjet for at adressere de påtrængende udfordringer: EcoBase® bagsider, Refinity® teknologi til separation af belægningens materialer og et Take Back™ retursystem er håndgribelige resultater.

EcoBase® betyder, at den tekstile flise er produceret, så dens bagside af polyolefiner er forberedt til at blive separeret til 100 procent genbrug. Den landvinding gav Desso Cradle to Cradle® Sølv.

Med Refinity® skilles tekstilbelægningens komponenter fra hinanden til to overordnede materialestrømme. Garnerne afsættes til produktion af nye fibre og garner (Econyl® fra Aquafil).

Take Back™ er retursystemet, som ikke bare aftager Dessos egne produkter efter brug, men som kan modtage alle tekstile belægninger til oparbejdning og genanvendelse.

- På den måde er Cradle to Cradle® indlejret i alt, hvad vi foretager os, argumenterer Michael Aastrup fra Desso.

Producenten begyndte sin udvikling imod bæredygtighed med miljøbeskyttelse og miljøeffektivitet gennem CO2 reduktion, anvendelse af vedvarende energi og spildevandsrensing; nu ser det ud til, at Desso er ved at gøre sig klar til at gå hele vejen og ændre den traditionelle afsætningskæde til en cirkeløkonomi i fire faser:

  1. Produktion med ren teknologi og med anvendelse af genbrugte materialer.
  2. Installation og anvendelse.
  3. Indsamling, separering og oparbejdning.
  4. Genanvendelse i ny produktion.

Hvor alvorligt Desso mener det her, kan aflæses af, at resultaterne nøje følges af EPEA (Environmental Protection & Encouragement Agency), som er den europæiske tilsynsmyndighed, der overvåger udviklingen hen imod Cradle to Cradle® som fremtidens designstrategi.

Se også vuggetilvugge.dk.